Surf Coast Secondary College
Project Name Client Superintendent Value Time Frame
Surf Coast Secondary College Change to Dept of Education & Early Childhood Development dwp | suters $24.0 Million Nov 2012 - Mar 2014
Project Name
Surf Coast Secondary College
Client Change to Dept of Education & Early Childhood Development
Superintendent dwp | suters
Value $24.0 Million
Time Frame Nov 2012 - Mar 2014
EC140401_ECP4200web

Ireland Brown Constructions were engaged by the Department of Education and Early Childhood Development to construct the new campus of Surf Coast Secondary College in Torquay (7,800m2). Consisting of two separable portions specifically designed for students in both the early and final stages of their secondary education.

Overall the works comprised of seven separate buildings linked by covered walkways and internal circulation spaces, a multipurpose hall, multiple sports fields, plexipave sports courts, car parking and multiple storage structures over a land area of approximately 50,000m2. The project also included a substantial landscaping component which required the installation of turf and synthetic turf to courtyards and circulation spaces, the hydro-seeding of the playing fields and open space, as well as the planting of over 15,000 native seedlings, pots and mature plants, the formation of three detention ponds, cast insitu concrete seating, farm fencing, rock beaching and over a kilometre of paving.

Structurally the project incorporated a mix of steel, timber and concrete precast elements clad in a combination of Colorbond Longline Sheeting, Vitrabond, Danpalon, Compressed Sheet and Ply.

Internal finishes to the classrooms, learning and staff areas included standard painted plaster walls with custom timber ceilings to the foyer, carpet tiles and marmoleum as well as an extensive joinery package which included both Corian and Laminate bench tops.

The sports hall which was designed to be utilised by the greater Surf Coast community, incorporated a timber sports floor with retractable stadium seating, change rooms, staff offices and storage areas. As part of the project, IBC were also engaged to complete a full commercial kitchen, requiring a high level of co-ordination between each of the services to ensure all elements could be accommodated both in the ceiling space and the food preparation area. Supply and installation of commercial appliances and stainless steel joinery also formed part of the contract work.

Working under an exceptionally tight timeframe IBC successfully delivered the project in time for the commencement of Term 1, 2014

AWARD: 2015 EXCELLENCE IN CONSTRUCTION AWARDS

SPECIAL COMMENDATION AWARD FOR EXCELLENCE IN CONSTRUCTION OF COMMERCIAL BUILDING $20M-$30M